De stap naar ondernemerschap

Ken jij ook dat jaloerse gevoel naar ondernemers? Het feit dat zij zelf hun werkdagen, tijden en vakanties bepalen en geen verantwoording hoeven af te leggen naar hun baas. Dat zij winst in eigen zak steken en niet hoeven te delen. Lange tijd heb ik stiekem een beetje opgekeken naar mensen met een eigen onderneming. Ik wist dat er ook genoeg nadelen aan ondernemen zitten, maar dat nam het jaloerse gevoel niet weg. Tot het moment dat ons leven toch al op zijn kop stond en ik dacht: nu of nooit. Ik neem je graag mee in mijn ondernemersreis.

Ondernemen, stap zetten of niet?
Hoe gaaf, je eigen onderneming? Het bepalen van je eigen werktijden, dagen, vakanties en pauzes. Je eigen ideeën doorvoeren zonder toestemming van anderen en echt iets doen wat jij leuk vindt. Maar is dit de realiteit? Een stuk minder financiële zekerheid en wanneer jij niets doet, gebeurt er ook 'niks'. Ik was mij zeer bewust van de voor- en nadelen, maar na de start van Restyledmeubels werd de wens naar volledig zelfstandige worden steeds groter. Maar hoe? Sinds ik van school kwam heb ik gewerkt bij JINC in vaste loondienst. Dit bood mij financiële zekerheid waardoor ik geld kon sparen en mij nooit zorgen hoefde te maken over geld. Maar mijn baan bracht ook veel verantwoordelijkheden en stress met zich mee. Ik kan niet zeggen dat ik het werk thuis volledig los liet. En dat knaagde soms wel aan mij, veel verantwoordelijkheid en beperkte vrijheid. Werk in een team vond ik grappig, maar als collega's de kantjes ervan af liepen of niet zo hard wilde werken als ik vond ik dat vervelend. Ook vond ik werken op gezette tijden en dagen niet ideaal, ik ben soms juist heel productief in de avond en niet overdag en wil hierin alle vrijheid (voelen). 

Na de komst van onze dochter, de verhuizing van Almere naar Epe en het einde van mijn verlof wist ik het zeker: ik moest stoppen bij mijn werkgever. De reistijd brak mij op en ik wilde dichter en meer bij huis en ons gezin zijn. Restyledmeubels, ons klushuis en de potentiële B&B kon ik niet de aandacht geven die ik wilde in combinatie met werk en onze dochter en dus moest er iets wegvallen. Hoe moeilijk de beslissing ook was, want we hadden zojuist een grotere woning met hogere kosten en een dochter gekregen, was de te maken stap overduidelijk. En zo kwam er een einde aan mijn loopbaan bij JINC. In de laatste zomermaanden rondde ik mijn werk af en 8 september sloot ik officieel de deur.

Zou ik het aanraden?

Achteraf gezien was het een beetje veel in 1 jaar tijd (zie hieronder een tijdlijn) maar ik heb nooit spijt gehad. Ik geloof namelijk ook dat wanneer ik langer was blijven hangen bij mijn werkgever dat dit mij emotioneel had opgebroken waardoor ik op termijn uitgevallen zou zijn. Ofwel ik ben blij dat ik mijn droom gevolgd heb en zou het iedereen aanraden, mits je de mogelijkheid hebt. Dit echter wel met een kanttekening: kijk goed naar je omstandigheden en maak hierin weloverwegen keuzes. In mijn geval was alles nieuw en anders door de zwangerschap, bruiloft, bevalling, verhuizing, verbouwing, ziekenhuis enzovoort. Van baan wisselen daarbovenop was erg veel. Ik heb mij dan ook menig keer instabiel en vermoeid gevoeld, zeker wanneer er dan nog iets voorviel, zoals de spoed ziekenhuisopname van onze dochter. Gelukkig hebben mijn man en ik een heel stabiele en liefdevolle relatie en kunnen wij echt op elkaar rekenen. Ik heb dan ook veel aan hem gehad, zeker in het afgelopen jaar zijn wij menig keer op elkaar terug gevallen. Zonder elkaar waren wij hier nooit zo sterk uitgekomen ben ik van overtuigd. Net als de relatie en steun van mijn gezin (ouders, zusje en aanhang). 

Voor wie mij goed kent weet dat ik niet graag stil zit en van een uitdaging houd, maar nu is het tijd voor focus op het thuisfront en mijzelf. Dit betekent niet dat ik niet blijf ondernemen, integendeel. Maar wij gaan vooral ook genieten van ons huis, elkaar en de omgeving. En oja! Een welverdiende vakantie deze zomer naar Kroatië!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.