Een meubel restylen of niet?

Wellicht ken je het wel, je erft een meubelstuk die eigenlijk niet in je interieur past maar je wilt deze niet zomaar weg doen vanwege sentimentele waarde. Toch staat deze je in de weg of beland hij op zolder uit het zicht. Herkenbaar! Zo had ik een oud kastje van mijn overgroot oma, prachtig maar niet meer in de beste staat. En waar moest het kastje toch komen te staan? Dilemma... Wegdoen was geen optie, schilderen was ik nog niet zeker over, maar wat dan? En zo begon ik een proces van plaats bepalen, poetsen, schuren en uiteindelijk toch schilderen. Dit proces heeft mij enorm geholpen en nu heeft het kastje dan ook een prachtige en praktische plek gekregen in de kamer van ons dochtertje Noa. Herkenbaar voor jou? Lees hieronder welke stappen je zou kunnen nemen tot een weloverwogen beslissing!

Of het nou een leren stoel, groot of kleine kast is je kan echt veel spullen een make over geven. Echter hoeft dit niet altijd met verf te zijn. Soms is het best spannend om een meubel een kleur te geven, zeker met het scala aan kleuren dat beschikbaar is. Toch is het soms dé manier om een meubel passend te maken bij je interieur en het meubel zo een mooi plekje te geven. Echter kan je dit middels een klein proces wellicht vergemakkelijken.

 

1. Waar gaat het meubel staan?

Bedenk eerst goed waar je het meubel wilt neerzetten. Wat voor een doel krijgt het meubel? Zo vond ik bijvoorbeeld een antiek kastje wat diende als kast voor een platenspeler. Deze hebben wij niet, maar toch was ik verliefd op de kast. Onze hal was nog leeg en met een echte terrazzo vloer, kroonluchter en donkerrode muren vrij chique. Een antieke kast zou hier goed passen in originele staat. En zo vond hij zijn plekje en werd het een drankkast. 

Schuif het meubel eens rond en laat hem desnoods eerst ergens een tijdje staan. Wellicht ga je het meubel toch waarderen in de originele staat op een bepaalde plek. Zo niet? Kan je altijd nog aan de slag!

 

2. Boenen en poetsen!

Begin met het goed poetsen/boenen van een meubel. En dan bedoel ik echt goed ontvetten. Veel oudere meubels bevatten een boenlaag. Wanneer je deze echt goed poetst komt er een lichtere kleur hout voor in de plaats. Mooi hout maar wil je net een andere kleur? Ga dan voor een mooie kleur vernis!

 

3. Schuren, schuren en nog eens schuren...

Boenen nog niet genoeg? Dan kun je aan de slag gaan met schuurpapier en/of schuurmachine. Zo komt het 'echte' hout tevoorschijn. Ook hierna kan je natuurlijk nog aan de slag met een vernis of toch een verflaag.

Het 'drankkastje' in onze hal


4. Grepen vervangen.

Zitten er greepjes op de kast en vind je deze niet mooi? Kijk eens of je deze kan vervangen. Zo had ik een Ikea ladekast voor onze babykamer omgetoverd tot commode, maar vond ik de grepen onhandig en lelijk. Een stel nieuwe grepen toverde de kast gelijk om.

 

5. Verven in gewenste kleur.

Verven maar! Ben je toch nog niet tevreden naar aanleiding van het poetsen (en schuren)? Dan kan de verf er altijd nog bij gepakt worden. Ik kan mij voorstellen dat deze stap best spannend is, want wanneer een meubel eenmaal geschilderd is, is het lastiger (niet onmogelijk) het meubel weer terug te krijgen naar de originele staat. Kies je een kleur waar je achteraf niet blij mee bent, dan kan je het meubel vrij makkelijk weer overschilderen met een andere kleur. Zo was onze commode eerst lichtgroen en nu licht taupe. 

Wanneer je stap 1 doorlopen hebt en je weer waar je het meubel neer wilt zetten is de kleur kiezen wellicht ook makkelijker. Werk desnoods met wat kleurstaaltjes om te kijken of de kleuren matchen of vraag advies. Ook leuk: schilder het meubel in dezelfde kleur als de kleur op de muur! 

 

6. Uitpakken met meubeltransfers.

Wil je echt uitpakken met een meubel? Kijk eens naar meubeltransfers van Re-Design With Prisma. Van bloemen, dieren tot Geo vormen in alle maten en kleuren om op je meubel te verwerken. Super makkelijk met een klein beetje geduld en een enorme transformatie. 

Het kastje van mijn overgroot oma in Noa haar kamer

7. Vraag hulp!

Of het nou van een 'expert' of een bekende is, vraag hulp om mee te denken. Vaak is het fijn je mening met iemand te delen en te sparren, zo ook zeker over een meubel. Ik schilder ruim 2 jaar diverse meubels en heb nog steeds bij het ene meubel sneller een helder idee voor mij voor het meubel dan bij het andere en dan schilder ik meestal niet eens voor mijzelf en hoef ik niet na te denken over een specifieke plek. Logisch dus dat je wellicht twijfels hebt. 

 

Kan jij wel wat hulp gebruiken in het proces of de uitvoering? Neem gerust eens contact met mij op. Ik ben super benieuwd wat je van mijn eerste blog vindt. Herken je bovenstaande of heb je nog aanvullingen? Laat het hieronder weten!

 

Veel liefs

Mariska

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.